Traim intr-o lume in care desi toti pretindem ca ne dorim o familie frumoasa, putini parinti stiu ce presupune asta si care sunt ingredientele pe care trebuie sa le folosim pentru a ne bucura de ea.
Societatea prin ale sale cerinte ne indeparteaza de sanul familiei si ne fura prea mult timp sau prea multa energie. Din dorinte care se manifesta diferit in cazul fiecaruia dintre noi, fie ca suntem orientati catre cariera sau business-ul propriu, fie ca ne luptam pentru siguranta si stabilitatea financiara si dorinta de "a le asigura viitorul copiilor nostri", uneori involuntar sau inconstient punem pe plan secund timpul acordat copiilor nostri.
De cele mai multe ori timpul petrecut cu ei se rezuma la masa de seara, baita inainte de culcare si orele de pregatire de dimineata inainte de gradinita sau scoala. Si de jucat cand ne jucam cu ei?!
Joaca este metoda cea mai simpla si mai frumoasa prin care ne putem educa copiii, reteta de educare prin emotii.
Parintii ar trebui sa invete sa fie cei mai buni prieteni pentru copiii lor. De ce sa-si creeze copiii prieteni imaginari cand cea mai frumoasa si sincera prietenie o pot gasi in parinti lor?!
Prin joaca castigam admiratia, atasamentul, increderea, bucuria si dragostea copiilor nostri. Ii incurajam si ii ajutam sa-si dezvolte imaginatia, abilitatile, sa-si descopere placerile si inclinatiile care ii pot directiona pe un drum de succes in viitor.
Renumitii 7 ani de acasa, perioada de formare a fiecarui copil, nu este importanta doar prin educatia pe care o primesc de la parinti, aceasta este si perioada in care isi dezvolta personalitatea, valorile, credintele, scopurile, increderea de sine, dar si frustrarile prin temeri, limitari si constrangeri. Imi permit sa spun ca fiecare copil este oglinda dragostei primite de la parintii sai.
Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa incercam sa ne vedem din nou copii. Oare chiar am uitat sa ne jucam, oare am uitat reteta cea mai accesibila de a trai bucurii simple si sincere, asa cum o faceam in copilarie?!
Si totusi, cat de multe am castiga reintorcandu-ne privirea catre copilul din noi.
Dati-va voie sa va luati timp in care sa lasati deoparte grijile, problemele, treburile si sa va jucati cu copiii vostri. Faceti asta in fiecare zi, chiar daca uneori o sa para greu sa va deconectati de tot ce va fura timpul si energia. Veti reusi sa creati un moment in care va veti surprinde zambind, bucurandu-va, iar copiilor vostri le veti oferi "cel mai de pret cadou".
Este posibil ca efectul sa nu fie imediat, fara schimbari semnificative vizibile rapid, dar consecinta timpului trecut si nepretuit este ireversibila. Iar ceea ce lasam in urma noastra, lor, cei mai iubiti dintre pamanteni, este ceea ce conteaza cu adevarat.
Dragostea, pretuirea, aprecierea si grija pe care le-o purtam si le-o aratam, nu prin ceea ce este perisabil, ci prin ceea ce nu poate fi cumparat.
Spor la joaca dragi parinti!
Noi,
Articol editat de catre: Alina Pitilina